Historie in vogelvlucht

Winterwarm is een bedrijf met een rijke historie. Het is opgericht in 1936 en komt voort uit een plaatselijke installatiebedrijf. Er volgen in de na-oorlogse tijd diverse roerige periodes van overnames waarin het personeelsbestand tot boven de 100 mensen uit kwam en er diverse verwarmingstoestellen en andere metaalproducten werden geproduceerd. In 1984 werd het bedrijf zelfstandig en kreeg de naam Winterwarm BV. Het personeelsbestand bedroeg toen zo’n 25 medewerkers.

Vooraanstaande rol in Europa

Na de vondst van het aardgas in Groningen en de ombouw van de Nederlandse energievoorziening naar gas in de jaren ‘60, werd de focus gelegd op de ontwikkeling en productie van direct gasgestookte luchtverwarmers voor de industriële omgeving. Daarin is het bedrijf zeer succesvol geworden ofschoon tegenwoordig het productprogramma ook andere types (lucht)verwarmingstoestellen en aanverwante producten omvat.

Winterwarm heeft al meer dan 50 jaar gastechnische en luchttechnische kennis in huis. Inmiddels heeft het bedrijf een leidende positie in de Europese luchtverwarmingsmarkt, zowel op industrieel als op agrarisch gebied. Verwarmingsprojecten in de agrarische markt worden over de hele wereld gerealiseerd.

WinLed Lighting Solutions

In 2015 heeft bedrijf een totaal nieuwe (groei)markt betreden: die van de ledverlichting. Hiervoor is 
WinLed Lighting Solutions opgericht. Er is een pakket led armaturen ontwikkeld dat met name gericht is op bedrijfsmatige omgevingen. Inmiddels is vooral de lijnverlichting Skyline zeer succesvol.  De verkoopactiviteiten
vinden nu nog vooral plaats
in Nederland en België. Verdere Europese expansie zal voor de komende jaren
het speerpunt zijn. 

Blik op de toekomst

Momenteel is Winterwarm onderdeel van Vado Beheer. Het bedrijf functioneert volledig zelfstandig en bepaalt zelf haar strategisch beleid. Met ongeveer 80 medewerkers wordt er hard gewerkt aan enerzijds de versterking van de marktpositie op de (wereldwijde) industriële en agrarische luchtverwarmingsmarkt en anderzijds aan uitbreiding en innovatie van het productenpakket, o.a. in het kader van de energietransitie (zie ook Visie van Winterwarm).

Gezien het solide productenpakket wat voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen en de steeds strengere wettelijke normen, wordt verdere groei voorzien. Hetzelfde geld voor WinLed Lighting Solutions dat zich in een enorme groeimarkt beweegt. Vandaar dat in 2019 de eerste stappen zijn gezet om een volledig nieuw bedrijfspand te bouwen. Een volgende grote stap in de rijke geschiedenis van Winterwarm!

De historie in vogelvlucht: wat gebeurde er wanneer?

1936 Oprichting Apparaten Fabriek C. Kappers - Centrum van Winterswijk
1950 Verhuizing naar nieuw bedrijfspand aan de Industrieweg 8 in Winterswijk
1963 Ontwikkeling Universum gasgestookte luchtverwarmers
1967 Overname door de DRU uit Ulft; verdere expansie van het bedrijf
1976 Overname door Benraad - ontstaan 2 merkenbeleid: Benraad luchtverwarmers en Universum luchtverwarmers; uitbreiding buitenlandse verkoopactiviteiten.
1984 Oprichting Winterwarm BV - verder met 2 merken: Universum en Winterwarm
1992 Behalen ISO 9001 certificaat - lancering WSP en URS luchtverwarmers
1992 Overname firma Percival - Warrington (UK)
1994 Oprichting Winterwarm UK
1996 Overname door VADO-Beheer
2003 Lancering nieuwe generatie luchtverwarmers - XR-serie
2003 Deelname in Frans bedrijf Climair Industries
2007 Deelname in Pools bedrijf Fiesta - Poznan
2007 Samenvoeging Winterwarm en Universum - geen aparte verkoopkanalen meer
2008 Overname Priva luchtverwarmers - start verkoopactiviteiten in de agrarische markt
2012 Oprichting Winterwarm Polska
2012 Universum merk verdwijnt - alleen nog merknaam Winterwarm
2015 Oprichting WinLed en start verkoopactiviteiten ledverlichting in Nederland
2020 Aankoop grond voor nieuwbouw bedrijfspand in Winterswijk